Klantenservice
3 copy

Lichttherapie lamp

Lichttherapie, ook bekend als fototherapie, is een behandeling waarbij speciale lampen worden gebruikt om blootstelling aan natuurlijk zonlicht na te bootsen. Dit type therapie is vooral effectief voor het behandelen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), een vorm van depressie die meestal in de wintermaanden voorkomt wanneer het natuurlijk licht schaars is. Lichttherapielampen zijn speciaal ontworpen om deze behandeling thuis mogelijk te maken.

Wat is een lichttherapie lamp?

Een lichttherapie lamp is een apparaat dat intens licht uitstraalt dat lijkt op natuurlijk zonlicht. Deze lampen zijn ontworpen om UV-straling te filteren, waardoor ze veilig zijn voor dagelijks gebruik. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, van grote lichtkasten tot kleine draagbare lampen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in je dagelijkse routine.

Hoe werkt lichttherapie?

Lichttherapie werkt door de blootstelling aan intens licht, meestal in de ochtend, om het natuurlijke ritme van het lichaam te reguleren. Dit licht beïnvloedt de hersenen en helpt bij het resetten van de biologische klok, wat de productie van melatonine (een hormoon dat slaap reguleert) en serotonine (een chemische stof die invloed heeft op stemming) beïnvloedt. Door de blootstelling aan lichttherapielampen kan de slaap verbeteren, de stemming stabiliseren en de energieniveaus verhogen.

Voordelen van lichttherapie lampen

 1. Verbeterde Stemming:
  Lichttherapie kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie, vooral seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).
 2. Betere Slaap:
  Door de biologische klok te reguleren, kan lichttherapie helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.
 3. Meer Energie:
  Veel mensen ervaren verhoogde energieniveaus en minder vermoeidheid na regelmatig gebruik van een lichttherapielamp.
 4. Behandeling van Huidproblemen:
  Sommige vormen van lichttherapie worden ook gebruikt voor de behandeling van huidproblemen zoals psoriasis.
 5. Vermindering van Jetlag:
  Lichttherapie kan ook helpen bij het aanpassen aan nieuwe tijdzones en het verminderen van jetlag.

Hoe gebruik je een lichttherapie lamp?

 1. Kies het Juiste Moment:
  Gebruik de lamp meestal in de ochtend om de biologische klok goed af te stellen.
 2. Juiste Afstand:
  Plaats de lamp op ongeveer 30-60 cm afstand van je gezicht, zonder er direct in te kijken.
 3. Duur:
  Begin met sessies van 20-30 minuten per dag en pas de duur aan op basis van hoe je lichaam reageert.
 4. Consistentie:
  Gebruik de lamp dagelijks voor de beste resultaten.

Zijn er bijwerkingen?

Lichttherapie is over het algemeen veilig, maar sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals hoofdpijn, vermoeidheid of oogirritatie. Het is belangrijk om te beginnen met korte sessies en de duur geleidelijk te verhogen. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met lichttherapie, vooral als je oogproblemen hebt of medicijnen gebruikt die gevoeligheid voor licht kunnen verhogen.

Conclusie over lichttherapie lamp

Lichttherapie, of fototherapie, is een effectieve behandeling voor seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en andere aandoeningen die worden beïnvloed door het natuurlijke ritme van het lichaam. Een lichttherapie lamp bootst natuurlijk zonlicht na zonder schadelijke UV-straling, waardoor het veilig is voor dagelijks gebruik. Deze therapie kan de stemming verbeteren, de slaapkwaliteit bevorderen, energieniveaus verhogen, huidproblemen behandelen en jetlag verminderen.

Om lichttherapie effectief te gebruiken, wordt aangeraden om de lamp in de ochtend te gebruiken, op een afstand van 30-60 cm van het gezicht, gedurende 20-30 minuten per dag. Consistent gebruik is essentieel voor de beste resultaten. Hoewel lichttherapie over het algemeen veilig is, kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en oogirritatie optreden. Het is raadzaam om te beginnen met korte sessies en een arts te raadplegen voordat je begint, vooral als je oogproblemen hebt of lichtgevoelige medicijnen gebruikt.

Lichttherapie biedt een breed scala aan voordelen en kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine voor het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

Veelgestelde vragen over lichttherapie lamp

 1. Wat is een lichttherapie lamp?
  Een lichttherapie lamp is een apparaat dat intens licht uitstraalt om de effecten van natuurlijk zonlicht na te bootsen.
 2. Hoe lang moet ik de lichttherapie lamp gebruiken?
  Begin met 20-30 minuten per dag, bij voorkeur in de ochtend, en pas de duur aan op basis van je reactie.
 3. Zijn er bijwerkingen van lichttherapie?
  Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid en oogirritatie. Begin met korte sessies om bijwerkingen te minimaliseren.
 4. Kan ik een lichttherapie lamp ‘s avonds gebruiken?
  Het wordt meestal aanbevolen om de lamp in de ochtend te gebruiken om de natuurlijke slaap-waakcyclus niet te verstoren.
 5. Helpt lichttherapie alleen bij SAD?
  Nee, het kan ook helpen bij andere vormen van depressie, slaapproblemen, jetlag en bepaalde huidproblemen.
×